Een jaar van regeldingen, keuzes maken en leren vertrouwen

Met nog zo’n drie maanden te gaan komt ons vertrek nu echt snel dichterbij. Een jaar geleden vertelde ik Pieternel over mijn verlangen naar meer eenvoud, vrijheid en samenzijn. Zij herkende zich hierin, maar een concrete vorm om hieraan tegemoet te komen hadden we nog niet. Twee maanden later, kamperend in de stromende regen van de Elzas, hakten we ’s nachts in bed de knoop door en besloten een jaar met ons gezin op reis te gaan.

En nu is het dan bijna zover.

Op de terugweg uit de Elzas kochten we, ons gevoel volgend, Mercedes-bus Betty en begon onze voorbereiding. We ontdekten dat onze ‘ja!’ voor dit avontuur best veel impact had. Natuurlijk veel regelwerk, zoals het halen van een C1-rijbewijs voor de zware camperbus, maar er waren ook veel keuzes te maken. Grote keuzes over werk, school en financiering tot kleinere keuzes over de kleur van nieuwe gordijnen in de bus en of-die-staafmixer-nu-wel-of-niet-mee-moet.

Soms kwamen we er snel uit, terwijl de invulling van andere onderwerpen nog steeds suddert. Ondertussen ontdekte we dat – net zoals het bij een zwangerschap vaak prettig is dat je negen maanden hebt om aan het nieuwe leven te wennen – we het afgelopen jaar allebei groeiden in het vertrouwen in onze plannen.

We ontdekten dat onze ‘ja!’ voor dit avontuur best veel impact had.
We voerden veel (heel veel) gesprekken samen,
deden bergen uitzoekwerk en lagen soms paniekerig wakker.

 Want natuurlijk was er in de druilerige Elzas een ‘ja!’, maar óók nog een hele bus vol met ja-maar-en. En daar was dit jaar goed voor. We voerden veel (heel veel) gesprekken samen, deden bergen uitzoekwerk en lagen soms paniekerig wakker. Tussen het (al drukke) dagelijkse leven door werkten we de consequenties uit van de verschillende keuzes, zowel gevoelsmatig als praktisch. Afhankelijk van het onderwerp en onze emotionele staat ging dit gepaard met een lach, traan, zucht of vloek.

En naast dat het natuurlijk veel werk is ontdekten we vorige week, tijdens ons maandelijks strategisch overleg in de kroeg, dat er ook een mooie kant aan het voorbereiden zit. We ervaren nu namelijk nog meer vertrouwen in onszelf, elkaar en onze relatie. Grote twijfels en angsten werden wakker, besproken, onderzocht en uiteindelijk opgelost in het groeiende licht van dit vertrouwen.

Grote twijfels en angsten werden wakker, besproken,
onderzocht en uiteindelijk opgelost in het groeiende licht van dit vertrouwen.

Inmiddels verdwijnt regelstress net zo snel als dat ‘ie, nog wel regelmatig, opkomt. We weten nu dat alles op z’n pootjes terecht komt. Van binnen is er een ‘ja!’ en we hebben ervaren dat als we dat volgen vandaag of morgen alles vanzelf op zijn plek valt.

Al zou die hele reis niet door zou gaan – grapten we in de kroeg – deze ervaring is al enorm waardevol.

Volg ons avontuur op www.gezinsgelukopreis.nl of via Facebook: GezinsGelukOpReis

Comment